Wat kun je doen met restjes kruiden?

15 augustus 2013
door Rianne In de keuken

    Kruiden kunnen een gerecht heerlijk op smaak brengen. Zo wordt basilicum vaak gebruikt in traditionele Italiaanse pastasauzen en vind je altijd koriander in een schaal met verse groenten op een Vietnamese eettafel. Ook in de HelloFresh Box zijn verse kruiden onmisbaar, je vindt ze wekelijks in jouw box terug. Je kunt de verse kruiden in een pot in de vensterbank zetten, maar wat kun je nog meer doen met de overgebleven kruiden uit de HelloFresh Box? Weggooien is natuurlijk geen optie, daarom vind je hieronder twee leuke en gemakkelijke tips voor je restje verse kruiden.

    Maak je eigen kruidenboter

    Een restje verse kruiden kun je gemakkelijk en snel verwerken in een eigengemaakte kruidenboter. Het leuke is, dat je de hoeveelheid knoflook en kruiden naar eigen smaak kunt aanpassen. Het enige wat je nodig hebt om kruidenboter te maken is knoflook, verse kruiden, boter en een citroen. Pel en snijd of pers de knoflook fijn. Hak de kruiden fijn. Meng de kruiden en knoflook met de boter. Rasp een beetje citroenschil boven de boter en breng verder op smaak met zout. Meng het geheel goed en de kruidenboter is klaar voor gebruik. TIP: je eigengemaakte kruidenboter kun je ook in de vriezer bewaren. Schep dan de kruidenboter op vetvrij papier en rol het op.

    Je eigen kruiden drogen

    Dat restje verse kruiden kun je ook drogen. Zo maak je in een handomdraai bijvoorbeeld je eigen kruidenmix! Je kunt kruiden op natuurlijke wijze drogen of met een hulpmiddel. Wil je de kruiden op een natuurlijke manier drogen? Zoek dan een droge en donkere plek in huis. Hang de samengebonden bosjes met kruiden op, met de stengels aan de bovenkant. De kruiden zijn dan in ongeveer 10 dagen gedroogd. Houd er rekening mee dat dikkere kruiden, zoals tijm en rozemarijn, langer de tijd nodig hebben om te drogen. De blaadjes zijn goed gedroogd zodra je ze kunt verkruimelen.

    Ook kun je een magnetron gebruiken om de kruiden te drogen. Was de kruiden dan grondig, laat uitlekken en dep vervolgens de kruiden droog. Ris of pluk de blaadjes van de stelen. Verdeel de blaadjes vervolgens op een stuk keukenpapier en laat ongeveer 3 á 4 minuten op 650 Watt drogen. Wanneer de blaadjes krokant en afgekoeld zijn, kun je deze fijn hakken. Bewaar de gedroogde kruiden in een afgesloten pot.

    Wat doe jij met je restje verse kruiden?

    Vorig artikel
    Zelfgemaakte Spaanse sangria Zelfgemaakte Spaanse sangria
    Volgend artikel
    Eerste klant van de HelloFresh Topsportbox: AFC Ajax Eerste klant van de HelloFresh Topsportbox: AFC Ajax

    Gerelateerde artikelen

    14 reacties

    maria obbes schreef:

    ik probeer er een kruidentuintje van te maken, maar meestal mislukt dat omdat ik ze vergeet water te geven. Jammer, misschien moet ik dan zelf kweken met zaden.

    HelloFresh Rianne schreef:

    Hallo Maria. Zelf heb ik dat probleem ook vaak, neem me altijd weer voor om goed voor de plantjes te zorgen. Vandaar ook het idee voor dit artikel! Succes met het kweken van je plantjes! Groetjes, Rianne

    corrie schreef:

    Als je de magnetron gebruikt heb je gratis straling bij je kruiden ! 🙁

    HelloFresh Rianne schreef:

    Hallo Corrie! Daarom geven we ook de tip om de kruiden natuurlijk te drogen!

    Daniel Pointer schreef:

    Hier is mijne TIP voor het bewaren van kruiden (van http://www.culy.nl)

    Vries je kruiden in olie in!

    Hoe doe je het?

    – Kies ‘harde’ kruiden, zoals rozemarijn, salie, tijm en oregano. Deze werken het beste bij het invriezen; ‘zachte’ kruiden als munt, basilicum en dille zijn minder geschikt en kun je beter vers gebruiken.

    – Je kunt zelf bepalen of je de kruiden eerst fijnhakt of scheurt of heel laat in de blokjes. Je kunt ook een combinatie maken.

    – Giet (extra vergine) olijfolie of gesmolten boter over de kruiden in de ijsblokjesvorm. Wij vinden olie het prettigst.

    – Dek af met plastic folie en vries een nachtje. Haal de volgende dag de blokjes uit de vorm en bewaar ze in een diepvrieszakje (labelen is handig!)

    – Gebruik een of meerdere blokjes bij het maken van soepen, stoofpotten, sauzen, et cetera. Enjoy!

    HelloFresh Rianne schreef:

    Hallo Daniel. Leuke aanvulling op het artikel, goed idee!

    Marc van Eimeren schreef:

    Naast het plaatsen in mijn eigen kruidentuintje in de vensterbank – ik heb geen balkon of tuin – geef ik ze aan goede (studie-)vrienden van mij. Van goed voedsel mag je genieten en wie weet zorgen deze kleine geschenken voor meer eetplezier bij anderen. En wie wil dat nou niet?

    HelloFresh Rianne schreef:

    Ha Marc. Wat een goed idee. Hebben anderen ook nog plezier van de verse kruiden!

    mvdalenMarianne schreef:

    In een hoek van mijn keuken hangen nu bossen majoraan. Mint knip ik af en zet dit in een glas met water. Zo heb ik steeds verse munt, deze gaat dan wortelen en geef ik door aan vrienden. Koriander (grote zak zaad meegenomen uit Thailand) zaai ik in bakken zomers, daarna knip ik ze, was ik het dep het droog en knip het fijn, dit gaat in de vriezer. Al deze kruiden groeien volop in mijn tuin. Ik heb ook heel veel citroen melisse. Als ze net uitkomen (vermeerderd zich elk jaar als onkruid…) knip ik de toppen eruit en ook deze vries ik in. Regelmatig gaat er een flinke bos de groencontainer in zomers. Geen last van ongedierte in mijn container en deze ruikt fris naar citroen.

    HelloFresh Rianne schreef:

    Hallo Marianne. Een echte pro op het gebied van verse kruiden zo te lezen. Wat een leuke ideeën zeg. Veel plezier met je verse kruiden!

    Edo schreef:

    Als je de plantjes bewaart in het potje, houden ze dan van “natte voeten” of moeten ze maar juist weinig water? En verschilt dat dan nog per kruidsoort?

    HelloFresh Rianne schreef:

    Hoi Edo. Goede vraag! Basilicum, peterselie en koriander houden van natte voetjes. Oregano, rozemarijn en tijm zeker niet. Maar mogen wel om de dag een slokje drinken. Groetjes, Rianne

    Shan schreef:

    In een ijsblokjesbakje met wat olijfolie en dan invriezen.

    Charlot van Scheijen schreef:

    Goed idee Shan, dankjewel!
    Groeten, Charlot