Wat te doen met restjes pompoen

24 december 2015
door Frederieke Onze recepten
Koken met Jamie

© KokenmetJamie

Groenten variëren enorm in grootte en gewicht. Sommige kun je heel makkelijk afwegen voor de hoeveelheid die nodig is voor een bepaald recept, maar bij andere soorten, zoals knolselderij of rodekool heb je vaak wat over omdat de groente relatief groot is. Zo ook van pompoen. Hoewel er in deze tijd van het jaar tal van recepten te vinden zijn met pompoen, is het vaak nog wel even zoeken wat je met je kleine restje pompoen kunt doen. Stop met zoeken, want we hebben hiervoor het perfecte recept! Heerlijk zoet door de toevoeging van sinaasappel en met een Aziatische twist door de gember en koriander. Perfect als lunch- of avondmaaltijd!

Pompoen-wortelsoep met sinaasappel en gember

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 5 cm gember
  • 300 g wortel (winterpeen of bospeen)
  • 300 g pompoen
  • 800 ml groentebouillon
  • 1 1/2 sinaasappel
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
  • verse korianderblaadjes ter garnering

Benodigdheden:

  • Wok of soeppan met deksel
  • Staafmixer

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui. Schil de gember en snijd of rasp fijn. Snijd de wortel in blokjes van maximaal 2 cm. Verwijder de schil van de pompoen, lepel de pitten eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes van maximaal 2 cm. Pers het sap van de sinaasappel uit.
  2. Verhit de olijfolie in een wok of soeppan met deksel en fruit de ui en gember 2 minuten op laag vuur. Voeg de wortel en pompoen toe en roerbak 5 minuten op middelmatig vuur.
  3. Bereid ondertussen de groentebouillon.
  4. Voeg de bouillon en het sinaasappelsap toe aan de wok of soeppan en breng aan de kook. Laat, afgedekt, 20 minuten zachtjes koken.
  5. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel extra water toe als de soep te dik is en voeg naar smaak zout en peper toe.
  6. Serveer in soepkommen en garneer met verse koriander.

Tips:

  • Gebruik als richtlijn 1 tl geraspte gember per persoon.
  • Liever een wat romigere soep? Voeg naar smaak wat kokosmelk of room toe.

 Veel kookplezier!

Vorig artikel
Tips & tricks: runderbavette snijden Tips & tricks: runderbavette snijden
Volgend artikel
Voor in de winter: antiwinterdip-tips Voor in de winter: antiwinterdip-tips

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Vercauteren christine schreef:

Ben jarig op 14 januari, mms win ik ook eens een geschenk? Tzou wel leuk zijn.