De bes(te) taart: cranberrytaart

27 december 2018
door Lisa Kapan Ingrediënten

Veenbes, beter bekend als cranberry, lijkt een zoet en lief besje. Maar deze mini-bodybuilder zit niet alleen vol vitamine C, het is ook een verfrissend ingrediënt om een taart (met pit) van te maken. Dit recept voor cranberrytaart is perfect om het nieuwe jaar mee in te eten… eh luiden.

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 180 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 170 g suiker
  • 1/2 tl puur vanille-extract
  • 220 g bloem
  • Snufje zout
  • Voor de cranberryvulling:
  • 340 g cranberry’s
  • 120 g suiker
  • Sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 120 g zachte roomboter
  • 2 eieren + 2 eidooiers
  • Garnering:
  • 2 takjes rozemarijn
  • 8 verse cranberry’s

Bereidingswijze

  • Voor de deeg:
  • Klop de roomboter en suiker in een kom met een elektrische mixer en voeg erna het vanille-extract toe.
  • Zeef boven een andere kom de bloem en het zout en voeg het hierna toe aan de kom met het boter-suikermengsel.
  • Mix op lage snelheid tot er deeg ontstaat. Plaats het deeg hierna op een oppervlak bedekt met bloem en kneed het in een ovalen plak.
  • Druk het deeg vervolgens in een taartvorm van 25 cm en zorg dat de randen plat zijn.
  • Zet even in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  • Vet de onderkant van een vierkant aluminiumbakje in met boter en plaats deze op het gekoelde deeg. Vul het bakje met gedroogde bonen of rijst en bak hiermee het taartdeeg voor 20 minuten. Verwijder vervolgens het bakje, prik met een vork of satéprikker een paar gaatjes in het deeg en bak nogmaals voor 20 – 25 minuten. Laat afkoelen.
  • Voor de vulling:
  • Doe de cranberry’s, de suiker en het sap en de geraspte schil van de sinaasappel in een steelpan op middelhoog vuur. Laat zachtjes koken voor ongeveer 10 minuten, totdat de cranberry’s open zijn gegaan. Pak een schaaltje erbij en druk het mengsel erboven door een zeef met middelgrote gaatjes. Roer de boter vervolgens door het sinaasappel-cranberrymengsel.
  • Doe de eieren en de eidooiers in een kom en klop met een garde. Roer vervolgens beetje bij beetje het sinaasappel-cranberrymengsel door het eimengsel en klop steeds voorzichtig door. Schenk het cranberry-eimengsel vervolgens in een pan en kook 10 minuten zachtjes door tot het mengsel wat is ingedikt.
  • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Schenk vervolgens het wat afgekoelde mengsel over de taartbodem en maak het oppervlak glad met een spatel. Bak de taart vervolgens nog 10 minuten op 180 graden.
  • Laat de taart hierna afkoelen op een taartrooster. Garneer met de takjes rozemarijn en cranberries.
Vorig artikel
Zoet (kerst)cadeau: maak je eigen chocoladereep Zoet (kerst)cadeau: maak je eigen chocoladereep
Volgend artikel
Winterse salade met pompoen en rode biet Winterse salade met pompoen en rode biet

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Corrinne Marendziak-Schetters schreef:

Ik kan dansel redelijk Frans lezen, maar zou het recept toch graag in het Nederlands hebben,

Lisa Kapan schreef:

Beste Corrinne,

Door een foutje kwam alleen het Franse systeem in beeld. We hebben het probleem nu verholpen.
Alvast veel bakplezier toegewenst!

Vriendelijke groet,

Lisa
HelloFresh