Hollandse asperges uit Brabant

22 mei 2015
door hellofresh Achter de schermen

  Het witte goud!

  Het aspergeseizoen van 2015 is in volle gang! Het groeien van deze smakelijke wortelgroente neemt flink wat tijd in beslag. Zo staat een aspergeplant gemiddeld 10 jaar in de grond en levert een aspergeplant in één oogstseizoen meer dan 20 asperges. Voor de Hollandse asperges in de box zijn we langs gegaan bij de broers Walter en Ton Gubbels in het Brabantse Helvoirt. De aspergekwekerij is een familiebedrijf met een geschiedenis van ruim honderd jaar.

  Walter en Ton

  Walter en Ton maken deel uit van de vijfde generatie aspergekwekers! De asperges die op het land zijn gestoken worden de hele nacht gekoeld in grote bakken met water. Iedere asperge wordt gewassen en schoon afgesneden, automatisch geregistreerd en vervolgens gesorteerd door een van de  medewerkers. Daarna gaan de asperges de koelcel in, zodat ze op een temperatuur even boven nul kraakvers blijven. Het aspergeseizoen loopt traditiegetrouw tot Sint Jan op 24 juni.

  Een belangrijk pluspunt van deze groente is dat er voor én in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen worden pas na het oogstseizoen minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge. Mede daardoor staat dit heerlijke seizoensproduct in de top drie van schoonste groente van Nederland.

  Asperges bereiden

  Asperges zijn op allerlei manieren te bereiden: bakken, wokken, frituren, grillen, stomen, maar de meest gangbare manier blijft koken. De kooktijd voor asperges is ongeveer 10 – 15 minuten. Wat je met de witte asperges die in de box zitten gaat doen, houden we nog eventjes geheim.

  Hoe bewaar je asperges?

  Heb je asperges over? Rol deze op in een natte theedoek en bewaar deze in de groentelade van de koelkast. Zo blijven ze nog ongeveer een week goed.

  Goed voor de gezondheid

  Asperges zijn caloriearm én rijk aan vezels, mineralen en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en K. Zo kom je dus gemakkelijk aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden vitamine, mineralen en vezels.

  Weetje: witte asperges groeien onder de grond, terwijl groene asperges juist veel licht nodig hebben. Dat is ook de reden dat ze groen zijn!

  Was is jouw favoriete gerecht met asperges?

  Vorig artikel
  Ingrediënten kiezen voor de box Ingrediënten kiezen voor de box
  Volgend artikel
  Biscuitbroodjes met bosbessen Biscuitbroodjes met bosbessen

  Gerelateerde artikelen

  3 reacties

  Wil Hulshof schreef:

  We zijn al enige tijd lid van HelloFresh. In eerste instantie gingen we voor drie maaltijden in de week, maar uiteindelijk beviel het ons zo goed dat we het uitgebreid hebben naar 5 dagen in de week. Ik denk dat het ten overvloede is te melden dat het ons prima bevalt. Natuurlijk zijn er wel eens gerechten die minder bevallen. Zo ben ik niet gek op lasagne, spaghetti of wat erop lijkt. Ook ben ik niet weg van de biefstuk reepjes. Dat ligt niet aan de kwaliteit van het vlees, want die is altijd goed en ziet er voortreffelijk uit. Nu eenmaal niet gek op biefstuk.

  Heel vaak zit er veldsla en mesclun in de box. Die blijven heel lang goed en overheerlijk.

  Wij merken dat we minder tijd kwijt zijn aan het boodschappen doen. Zeker mensen die werken en/of kinderen hebben een aanrader.

  Petra schreef:

  We hebben genoten van de asperges gisteren; wat heerlijk, wat makkelijk te maken…. mmm… het ging schoon op!! wij zijn grote fans van Hello Fresh!

  mypinkfairytale schreef:

  Dit recept was echt heerlijk!