Voedingswaarden berekenen

28 mei 2015
door hellofresh Achter de schermen

  voedingswaarden berekenen

  Gezond eten vinden wij belangrijk. Daarom zorgen we er altijd voor dat onze gerechten gevarieerd, lekker én gezond zijn. Met de HelloFresh box weet je in ieder geval zeker dat je voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt, en daar denken we natuurlijk goed over na van tevoren. Samen met onze diëtiste gaan we elke week aan de slag om alle voedingswaarden van onze recepten te berekenen. Ben je benieuwd hoe we dat precies doen? Lees hier meer!

  Berekeningen

  Wij berekenen de recepten aan de hand van een berekeningsprogramma waarin de waarden zijn opgenomen vanuit het NEVO-tabel (Nederlandse voedingsmiddelentabel). Voor deze berekeningen gebruiken wij de gemiddelde voedingswaarden.

  We geven een voorbeeld:

  Om de voedingswaarden van een recept met bijvoorbeeld kaas en olijfolie te berekenen, doen wij het volgende.

  • Je hebt 1 el olijfolie nodig als je voor 1 en 2 personen kookt. Als je voor 3 of 4 personen kookt heb je 2 el nodig. In de berekening houden wij dan rekening met ½ el olijfolie.
  • Je hebt 50 g kaas nodig voor 1 persoon, 75 g voor 2 personen, 100 g voor 3 personen en 125 g voor 4 personen. Wij gaan dan uit van 35 g per persoon.

  Speciaal voor HelloFresh

  Veel ingrediënten worden speciaal voor ons gemaakt. Voor deze producten ontvangen wij complete specificaties met de exacte voedingswaarde van het product,  inclusief allergeneninformatie. Deze berekeningen kunnen wat afwijken van de berekeningen die online worden aangegeven. Denk hierbij aan producten zoals zongedroogde tomaten, kippendijfilet, pesto, yoghurtsaus, falafel en dergelijke.

  Wat is nu een gezonde balans tussen bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten?

  Wij houden de volgende richtlijnen aan en we zien dit als een (gemiddelde) gezonde balans voor een warme maaltijd:

  • 450-700 kcal
  • 40-50% koolhydraten
  • 20-40% vet, waarvan 10% of minder verzadigd vet. Soms komt het voor dat er 1 of 2 gerechten per week net wat meer verzadigd vet bevatten.
  • =/<25% eiwitten (wij streven naar een minimum van 18 g bij maximaal 1 gerecht, daarbij zorgen we ervoor dat de overige gerechten daar ruim boven zitten)
  •  Meer dan 1,2g vezels per 100 kcal
  •  =/> 150 g groenten

  Dit is ons streven. Het komt wekelijks weleens voor dat een gerecht afwijkt van bovenstaande richtlijnen. Soms willen we jullie natuurlijk ook even verwennen met wat extra lekkers. Als dit het geval is, dan zorgen we er altijd voor dat er in dezelfde week een recept wordt gebruikt, waarbij we de voedingswaarden weer in balans brengen.

  Voedingswaarden in meer detail berekenen

  Door de exacte hoeveelheden die jij gebruikt in jouw berekening (ben je met 1 of 2 personen bijvoorbeeld? Dat kan verschillen) kun je de voedingswaarden nog net wat specifieker berekenen. De waarden zullen meestal niet enorm verschillen. Wil je graag ‘extra’ gezond eten of volg je een dieet? Dan kunnen deze tips helpen om nog net iets gezonder te koken uit de HelloFresh Box!

  • Gebruik minder bereidingsvet: met een goede pan heb je maar weinig nodig.
  • Verminder de hoeveelheid granen met 25%.
  • Vervang roomboter in stamppotten door melk en kookvocht.
  • Vervang een deel van de aardappelen in stamppotten en soepen door bijvoorbeeld knolselderij of koolraap.
  • Vervang ¼ – ½ deel van kokosmelk door bouillon, sojamelk of rijstmelk.
  • Zit er al vlees, vis of gevogelte in een gerecht dan krijg je hoogst waarschijnlijk al ruim voldoende eiwitten binnen. Laat eventuele toevoeging van noten of kaas achterwege of gebruik een half portie vlees, vis of kip en voeg wel de kaas/noten toe.

  Heb je hier vragen over? Laat het ons dan weten via een reactie onder dit artikel!

  Vorig artikel
  Biscuitbroodjes met bosbessen Biscuitbroodjes met bosbessen
  Volgend artikel
  Crumble met rode biet en chocolade Crumble met rode biet en chocolade

  Gerelateerde artikelen

  9 reacties

  Inge schreef:

  Dank voor deze toelichting op de voedingswaarden.
  Ik volg de weight watchers methode en eet soms teveel ‘punten’ door de maaltijden van Hellofresh.
  Nu kan ik het met de tips wat aanpassen!

  In bovenstaand artikel staat: “Je hebt 50 g kaas nodig voor 1 persoon, ….. Wij gaan dan uit van 35 g per persoon.” Die snap ik even niet, waarom in dat geval niet uitgaan van 50 g? Je probeert toch alles naar 1 persoon terug te rekenen, op deze manier kom je volgens mij lager uit.

  Hannie Van Ouwerkerk schreef:

  Nog steeds geen overleg gehad, dus de box hoeft niet bezorgd te worden.
  Hannie Van Ouwerkerk

  Frederieke schreef:

  Goedemorgen Hannie, excuses voor mijn late reactie. Vervelend om te horen dat er iets is misgegaan. Kan ik je wellicht nog ergens mee helpen? Groetjes, Frederieke

  jeanne schreef:

  We hebben nu de Hello fresh box geprobeerd, best lekker en goede ideeën,hebben de asperges op, wel erg minimaal 7 asperges (1pond) met zijn tweeen, terwijl er minimaal 3 ons pp gerekend wordt.Ook jammer dat je wanneer je een 3 daagse box hebt er altijd een vegetarisch gerecht in zit. Ik vindt dat wel lekker maar mijn man houdt daar niet van. denk niet dat we er mee verder gaan na de proefperiode.

  Angela schreef:

  Duidelijk beschreven! Tegenwoordig is toch best een groot deel van de mensen bezig met ‘bewust’ eten. Veel mensen in mijn omgeving gebruiken de (internationale) App My Fitness Pal. Hierin houden we zelf bij wat er gegeten en gesport wordt. Er zit een zoek-functie en een streepjes-code functie in deze app. Regelmatig hoef ik niets te berekenen als ik mijn Hello Fresh maaltijd wil invoeren, want dan heeft een andere enthousiasteling van jullie product alles van eiwitten en vetten al ingevoerd, en dit is dan voor alle gebruikers van de App toe te passen! Maar wat nog mooier zou zijn, is wanneer dit vanuit Hello Fresh (bij de bron zeg maar) gedaan zou worden! Bijvoorbeeld een streepjescode printen op de receptkaart. Best hip idee toch!?

  Stephanie schreef:

  Dit zou zó handig zijn! En fijn ook, want als je weet dat het door HelloFresh berekend is, lijkt het mij wel iets betrouwbaarder…

  Marlin schreef:

  Ik heb een vraag over de voedingswaarden. Vanavond wil ik de Orzo maken. Dit eten we met z’n tweeën op. Zijn dan onderstaande voedingswaarden per persoon, of is het het totaal van het gerecht en moet ik het door twee delen? Ik hoor het heel graag!

  Voedingswaarden

  Energie 665 kcal
  Eiwit 24 g
  Kohlenhydrate 66 g
  Verzadigd Vet 14 g
  Vet 32 g
  Voedingsvezels 7 g

  Frederieke schreef:

  Hi Marlin,
  Excuses voor mijn late reactie. Dit zijn de voedingswaarden per persoon per maaltijd. Hopelijk heb ik zo je vraag kunnen beantwoorden. Fijne dag! Groetjes, Frederieke